niedziela, 22 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościZe świataAustria zachęca do przejścia na dietę roślinną. Chodzi o ochronę klimatu

Austria zachęca do przejścia na dietę roślinną. Chodzi o ochronę klimatu

Austriackie Ministerstwo Spraw Społecznych, Zdrowia i Konsumentów opublikowało zalecenia żywieniowe opracowane na zlecenie krajowego Ministerstwa Zdrowia, zgodnie z którymi mieszkańcy kraju powinni spożywać więcej produktów pochodzenia roślinnego. Podczas tworzenia wytycznych brano pod uwagę zarówno aspekty zdrowotne, jak i klimatyczne – podaje vegconomist.com.

Jak czytamy, według nowego „modelu talerza” 50 proc. diety mieszkańców Austrii powinny stanowić owoce i warzywa, a kolejne 25 proc. produkty pełnoziarniste i ziemniaki. Na pozostałe 25 proc. miałyby się natomiast składać przede wszystkim białka pochodzenia roślinnego.

Rośliny strączkowe i produkty na ich bazie, takie jak tofu czy jogurt sojowy, po raz pierwszy otrzymały własną kategorię. Wszystkożercom Austria zaleca spożywanie trzech porcji tego typu produktów tygodniowo, podczas gdy dla wegetarian zalecane są cztery. Osoby jedzące mięso nie powinny natomiast przekraczać trzech porcji mięsa i ryb tygodniowo – dowiadujemy się.

Źródło informuje, że zaktualizowane zalecenia uwzględniają zarówno aspekty zdrowotne, jak i kwestie związane ze zrównoważonym rozwojem. Produkty pochodzenia zwierzęcego pozostawiają bowiem wysoki ślad węglowy w porównaniu z żywnością pochodzenia roślinnego.

Austria nie jest pierwszym krajem, który zdecydował o wprowadzeniu takiej zmiany. W marcu 2024 roku zalecenia zaktualizowało także Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe, Deutsche Gesellschaft für Ernährung, według którego dieta powinna składać się w co najmniej 75 proc. z żywności pochodzenia roślinnego, aby przynosić korzyści zarówno dla zdrowia, jak i planety. (ao)

vegconomist.com, Austria Publishes New Nutritional Recommendations That Advise Consuming Predominantly Plant-Based Foods, 01.08.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj