Badanie irlandzkich naukowców pokazuje, że etykiety informujące o negatywnych skutkach spożywania mięsa mogłyby zachęcić do diety roślinnej.
Badacze z Uniwersytetu w Durham podkreślili, że konsumpcja mięsa może mieć negatywne skutki zarówno dla środowiska, jak i zdrowia. Spożywanie mięsa w nadmiernych ilościach może bowiem prowadzić do chorób nowotworowych u ludzi, a także do zmian klimatu w związku z emisją gazów cieplarnianych.
W badaniu wzięło udział ponad tysiąc osób uwzględniających w swojej diecie mięso, które zostały zostały podzielone na cztery grupy. Trzy grupy dostały zdjęcie opakowania mięsnego posiłku z etykietami ilustrującymi konsekwencje spożywania mięsa. Natomiast czwarta grupa otrzymała zdjęcie, na którym nie było widać ostrzeżeń.
Etykieta informująca o środowiskowych konsekwencjach produkcji mięsa sprawiła, że ankietowani ograniczyli kupno wyrobów mięsnych o 7,4 proc. Natomiast grafika przedstawiająca negatywne skutki dla zdrowia zmnejszyła częstotliwość wyboru produktów mięsnych o 8,8 proc. Największy wpływ na badanych wywarł komunikat dotyczący wysokiego ryzyka pandemii w gospodarstwach przemysłowych – w tym przypadku co dziesiąta osoba zrezygnowała z kupna mięsa. Natomiast na mięso zdecydowało się 2/3 grupy, która nie otrzymała żadnej etykiety.
Zdaniem naukowców wprowadzenie etykiet wizualnie pokazujących konsekwencje spożywania mięsa mogłoby wspomóc walkę z zmianami klimatycznymi. Autor badania Jack Hughnes zwraca uwagę, że w Wielkiej Brytanii ostrzeżenia na opakowaniach m.in. papierosów lub słodkich napojów sprawiły, że konsumenci rzadziej decydowali się na ich kupno. (af)