29 marca 2023 roku na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia ukazała się ulotka w ramach akcji „Środy z profilaktyką”, dedykowanej profilaktyce chorób i promocji zdrowia.
Źródło: pulsmedycyny.pl
Ulotka zawiera „dobre i złe połączenia na talerzu”, które wzbudziły wątpliwości przede wszystkim wśród dietetyków.
Wśród „dobrych połączeń” można znaleźć marchewkę z masłem, które ma pomóc w lepszym wchłonięciu witamin, a także zupę szczawiową z jajkiem, „ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy”.
Dr Damian Parol, dietetyk, zwraca uwagę na swoim profilu na Facebooku na to, że kwasy tłuszczowe znajdujące się w maśle nie są aż tak korzystne dla ludzkiego organizmu. Zamiast tego sugeruje chociażby oliwę z oliwek. Jeśli chodzi o wapń, to znajduje się on w skorupce jajka, nie w samym jajku.
Z kolei za szkodliwe połączenia NFZ uznaje w ulotce „ogórka z pomidorem”, mimo że ten mit został już dawno obalony, co zaznacza wielokrotnie Dr Parol. Z kolei z materiału wideo, który został już przez NFZ usunięty, podobnie jak sama notatka, można dowiedzieć się, że aspartam jest rakotwórczy. Ta teoria również jest już dawno nieaktualna, a umieszczenie ich w ramach edukowania Polaków pod kątem świadomego i zdrowego odżywiania się jest wprowadzaniem w błąd, co sugeruje lekarka Anna Nader na stronie pulsmedycyny.pl.
Strona, na której NFZ umieściło ulotkę oraz zalecenia jest teraz „w trakcie aktualizacji”. (zd)