niedziela, 17 listopada, 2024
Strona głównaAktualnościDietetycy: Nowa ulotka NFZ zawiera przestarzałe teorie i wprowadza w błąd

Dietetycy: Nowa ulotka NFZ zawiera przestarzałe teorie i wprowadza w błąd

29 marca 2023 roku na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia ukazała się ulotka w ramach akcji „Środy z profilaktyką”, dedykowanej profilaktyce chorób i promocji zdrowia.

Źródło: pulsmedycyny.pl

Ulotka zawiera „dobre i złe połączenia na talerzu”, które wzbudziły wątpliwości przede wszystkim wśród dietetyków. 

Wśród „dobrych połączeń” można znaleźć marchewkę z masłem, które ma pomóc w lepszym wchłonięciu witamin, a także zupę szczawiową z jajkiem, „ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy”.

Dr Damian Parol, dietetyk, zwraca uwagę na swoim profilu na Facebooku na to, że kwasy tłuszczowe znajdujące się w maśle nie są aż tak korzystne dla ludzkiego organizmu. Zamiast tego sugeruje chociażby oliwę z oliwek. Jeśli chodzi o wapń, to znajduje się on w skorupce jajka, nie w samym jajku.

Z kolei za szkodliwe połączenia NFZ uznaje w ulotce „ogórka z pomidorem”, mimo że ten mit został już dawno obalony, co zaznacza wielokrotnie Dr Parol. Z kolei z materiału wideo, który został już przez NFZ usunięty, podobnie jak sama notatka, można dowiedzieć się, że aspartam jest rakotwórczy. Ta teoria również jest już dawno nieaktualna, a umieszczenie ich w ramach edukowania Polaków pod kątem świadomego i zdrowego odżywiania się jest wprowadzaniem w błąd, co sugeruje lekarka Anna Nader na stronie pulsmedycyny.pl.

Strona, na której NFZ umieściło ulotkę oraz zalecenia jest teraz „w trakcie aktualizacji”. (zd)

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj