W 2023 roku Ecobean, start-up z Politechniki Warszawskiej, który opracowuje innowacyjne technologie przetwarzania fusów po kawie startuje z projektem Circular Coffee, mającym na celu wdrożenie technologii recyklingu odpadów kawowych w zrównoważone surowce. Od 2021 Ecobean współpracuje z AmRestem, operatorem Starbucksa w Polsce.
W planach jest także budowa Centrum Technologicznego, przetwarzającego 1000 ton odpadów rocznie.
Jak mówi Maciej Majchrowicz, członek zarządu Ecobean, produkcja zapewnia niski ślad węglowy, a także ma ograniczyć ilość fusów zalegających na wysypiskach i emitujących gazy cieplarniane.
Starbucks to pierwsza marka w Polsce, która będzie testować nowe produkty wytworzone z własnych odpadów. Jak zapewnia Paula Chudzińska, Brand Manager Starbucksa w Polsce, projekt Circural Coffee to możliwość przetwarzania fusów na masową skalę. (zd)