Unilever, brytyjska korporacja produkująca głównie artykuły żywnościowe, a także środki czystości i higieny osobistej, postanowiła udzielić branży lodowej bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. Firma chce w ten sposób zachęcić branżę na całym świecie do wykorzystywania bardziej energooszczędnych zamrażarek.
Dostęp do patentów ma pomóc innym producentom zmienić składy lodów tak, aby pozostały stabilne w temperaturze zamrażarki wynoszącej -12 st. C. Obecnie standard branżowy wynosi -18 st. C.
Przeprowadzone przez firmę badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, oraz dwa programy pilotażowe w Niemczech potwierdziły, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę pobierają o 25 proc. mniej energii elektrycznej. Sprawia to, że są mniej uciążliwe dla środowiska i tańsze w eksploatacji.
Unilever stworzył plan działań na rzecz transformacji klimatycznej, który zawiera opracowanie innowacji w głównych komponentach technicznych zamrażarek detalicznych, w tym w sprężarkach, aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Firma podjęła także kroki w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną. (ao)