Heineken SmartDispense zaprezentował „Green Pub Guide” – przewodnik pokazujący puby w Wielkiej Brytanii, które starają się zmniejszyć swój ślad węglowy i zminimalizować ilość odpadów, aby zainspirować więcej pubów do podjęcia zrównoważonych działań – informuje thedrum.com.
Przewodnik, który jest częścią zobowiązań firmy Heineken mających na celu wywieranie pozytywnego wpływu na środowisko, przedstawia 55 brytyjskich pubów, barów i restauracji, które podjęły znaczące kroki w celu zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko. Właścicielem jednego z nich jest Candice Brown, która jest partnerką kampanii – czytamy.
Przewodnik jest dostępny online i zawiera szczegółowe informacje o najlepszych zielonych lokalach, opisując działania, które podejmują, aby być bardziej zrównoważone. Jak donosi źródło, kluczowe inicjatywy, które wywarły na jurorach szczególne wrażenie, to: lokalne menu, zrównoważone remonty i rozbudowa oraz ograniczenie marnotrawstwa wody i CO2 dzięki takim urządzeniom jak SmartDispense, innowacyjne rozwiązanie do wydawania piwa i cydru.
Chelsey Wroe, szefowa działu zrównoważonego rozwoju w Heineken, powiedziała: „Puby są podstawą brytyjskiej kultury, przesiąknięte tradycją i z sentymentem podziwiane w społecznościach w całym kraju. Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, ważne jest, aby puby zrobiły coś dla naszej planety poprzez podjęcie kroków – dużych i małych – w celu zmniejszenia ich wpływu na planetę i uczynienia pubu nieco bardziej ekologicznym”.