W swoim raporcie Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenia, że olej palmowy ma bardzo zły wpływ na zdrowie i może przyczynić się do raka. Tymczasem jest to jeden z głównych składników Nutelli – zawiera go aż 32 proc.
Wiele redakcji poinformowało, że EFSA w swoim raporcie wprost wskazała na szkodliwość popularnego kremu należącego do Ferrero, jednak według agencji Reuters Urząd nie odniósł się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.
Źródło wskazuje, że Nutella – w reakcji na publikację EFSA – starała się bronić produktu i przygotowała z tej okazji kampanię reklamową mającą dementować informacje o ryzyku występowania czynnika rakotwórczego w kremie. Nazwa marki pojawiła się w kontekście raportu właśnie ze względu na zaangażowanie producenta w odpowiedzi na raport – podaje reuters.com. Zdaniem kierownika działu zakupów Ferrero, produkcja Nutelli bez oleju palmowego znacznie obniżyłaby wartość smakową produktu.
Między innymi portal internetowy Polskiego Radia pisał przy tym, że wiele sklepów we Włoszech postanowiło wstrzymać sprzedaż kremu w słoikach. Tę informację dementuje Ferrero. „Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP”. Marka zapewniła przy tym, że Nutella jest bezpieczna dla zdrowia. (mw)
AKTUALIZACJA: Oświadczenie Grupy Ferrero w tej sprawie z 14.08.2018 dostępne jest na stronie.