sobota, 21 grudnia, 2024
Strona głównaCase studiesMięsa i wędliny w diecie cukrzycowej

Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej

Tytuł
Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej

Autor
Aleksandra Chalimoniuk, Sokołów

Sytaucja wyjściowa

Co 5 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby. Co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. Blisko 382 miliony osób na świecie, w tym 3 miliony w Polsce, choruje obecnie na cukrzycę. To pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Szacuje się, że w 2035 roku liczba chorych sięgnie 592 milionów.

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez WHO za epidemię XXI wieku. Diabetyków jest coraz więcej, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z powagi sytuacji i nie potrafią we właściwy sposób przygotowywać posiłku. Cukrzyca w coraz większym stopniu dotyka też osób młodych. Stały wzrost zachorowalności na cukrzycę ma związek m.in. ze współczesnym, niezdrowym trybem życia i jego efektami w postaci otyłości czy nadciśnienia. Wbrew obiegowej opinii, cukrzyca to nie tylko właściwa kontrola poziomu cukru we krwi, lecz także konieczność podjęcia niezbędnych zmian w dotychczasowym stylu życia. To właśnie prawidłowa dieta, kontrola ciśnienia krwi czy odpowiednia aktywność fizyczna stanowią klucz do skutecznej profilaktyki cukrzycy, a w przypadku diabetyków, do efektywnej prewencji powikłań choroby.

Zachorowalność na cukrzycę w Unii Europejskiej sukcesywnie wzrasta i staje się poważnym zagrożeniem dla zdrowia, dlatego tak ważna jest profilaktyka, a w przypadku diabetyków – akcje na rzecz poprawy jakości życia chorych. W tym celu Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ruszyła z akcją społeczną „Menu dla diabetyka”.

Okazało się, że jeden z większych problemów w diecie diabetyka to brak wiedzy jakie mięso wybrać i jak je przygotować, aby było smaczne i zdrowe, jakie wędliny serwować na śniadanie i kolacje i jak czytać etykiety. SOKOŁÓW jako lider branży mięsnej w Polsce bez wahania podjął wyzwanie edukacji konsumentów i przystąpił do Akcji Specjalnej „Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej”.

Cel

Edukacja konsumentów-diabetyków i ich rodzin jak łatwo i szybko nauczyć się przygotowywać zdrowe posiłki. Wskazanie produktów, które są bezpieczne dla diabetyków, bo np. spełniają kryteria zawartości tłuszczu.

Pomoc w przygotowaniu odpowiednio skomponowanej diety, która jest kluczowym elementem dobrego zarządzania taką chorobą jak cukrzyca. Jak się okazuje jest to jednak jeden z najtrudniejszych elementów zmiany stylu życia, z jakim muszą się zmierzyć diabetycy.

Opis koncepcji/podjęte działania

Działania edukacyjne skierowane będą przede wszystkim do samych chorych, którzy często nie stosują właściwej diety, co w ich przypadku jest w zasadzie podstawą normalnego funkcjonowania. 

W ramach projektu cukrzycy dostają propozycje sięgania po nowe produkty i potrawy, są namawiani do zmiany nawyków żywieniowych. W Sokołowie razem ze specjalistami z koalicji będziemy tworzyć „Menu dla diabetyka”. Zaczęliśmy od edukacji na temat „Mięsa i wędlin w diecie cukrzycowej” – opracowaliśmy mini poradnik dla osób z cukrzycą i wybraliśmy z naszych propozycji i przepisów na danie główne  te, które mogą pojawić się w diecie cukrzycowej. Pod adresem www.menudladiabetyka.pl można już zobaczyć polecane przepisy.  

Akcję zainaugurowało spotkanie prasowe, na którym odbył się panel dyskusyjny na temat cukrzycy. Swoją wiedzą i spostrzeżeniami na temat cukrzycy podzielili się Agnieszka Piskała, dietetyk, Beata Stepanow, edukator i prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu KUKBUK, oraz Antoni Gibowicz, przedstawiciel firmy „SOKOŁÓW”. Spotkanie poprowadził Paweł Loroch, który uczynił temat cukrzycy zjadliwym. Dawid Gaboriaud zaś, który we własnej osobie poprowadził warsztaty kulinarne, wyczarował smaczne potrawy odpowiednie dla diabetyków.

Warsztaty Konin, Warszawa, Gdańsk

W ramach akcji odbyły się już 3 spotkania warsztatowe. W ramach projektu Menu dla diabetyka odbywało się wspólne gotowanie, można było także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.

Sokołów  jako partner akcji specjalnej „Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” przygotował dla uczestników warsztatów specjalną niespodziankę. Do wspólnego gotowania zachęcał Dominik Moskalenko, doradca kulinarny SOKOŁOWA SA. Dominik przygotował specjalną dietetyczną sałatkę z Bavette. Warsztaty były doskonałą okazja, żeby w praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia.

Warsztaty są organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu Menu dla diabetyka. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej.

 

 

 

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj