niedziela, 17 listopada, 2024
Strona głównaAktualnościEtykiety ostrzegawcze mogą zniechęcić konsumentów mięsa?

Etykiety ostrzegawcze mogą zniechęcić konsumentów mięsa?

Badanie irlandzkich naukowców pokazuje, że etykiety informujące o negatywnych skutkach spożywania mięsa mogłyby zachęcić do diety roślinnej. 

Badacze z Uniwersytetu w Durham podkreślili, że konsumpcja mięsa może mieć negatywne skutki zarówno dla środowiska, jak i zdrowia. Spożywanie mięsa w nadmiernych ilościach może bowiem prowadzić do chorób nowotworowych u ludzi, a także do zmian klimatu w związku z emisją gazów cieplarnianych. 

W badaniu wzięło udział ponad tysiąc osób uwzględniających w swojej diecie mięso, które zostały zostały podzielone na cztery grupy. Trzy grupy dostały zdjęcie opakowania mięsnego posiłku z etykietami ilustrującymi konsekwencje spożywania mięsa. Natomiast czwarta grupa otrzymała zdjęcie, na którym nie było widać ostrzeżeń.

Etykieta informująca o środowiskowych konsekwencjach produkcji mięsa sprawiła, że ankietowani ograniczyli kupno wyrobów mięsnych o 7,4 proc. Natomiast grafika przedstawiająca negatywne skutki dla zdrowia zmnejszyła częstotliwość wyboru produktów mięsnych o 8,8 proc. Największy wpływ na badanych wywarł komunikat dotyczący wysokiego ryzyka pandemii w gospodarstwach przemysłowych – w tym przypadku co dziesiąta osoba zrezygnowała z kupna mięsa. Natomiast na mięso zdecydowało się 2/3 grupy, która nie otrzymała żadnej etykiety. 

Zdaniem naukowców wprowadzenie etykiet wizualnie pokazujących konsekwencje spożywania mięsa mogłoby wspomóc walkę z zmianami klimatycznymi. Autor badania Jack Hughnes zwraca uwagę, że w Wielkiej Brytanii ostrzeżenia na opakowaniach m.in. papierosów lub słodkich napojów sprawiły, że konsumenci rzadziej decydowali się na ich kupno. (af)

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj